Na Visokoj Školi za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli danas je održan jednodnevni seminar na temu: „Obuka na računovodstvenim programima“. Na seminaru su učestvovali profesori iz srednjih ekonomskih škola, koji predaju predmet „Knjigovodstvo“.

Na zahtjev direktora i profesora srednjih škola, kojima su donirani računari i računovodstveni programi, je realiziran današnji seminar. Naime, Visoka škola FINra sa poslovnim partnerima, softverskom kućom Spin Tuzla i IT kompanijom Disti Sarajevo, pred kraj prošle godine, je donirala računare i računovodstvene programe za šest srednjih ekonomskih škola Tuzlanskog kantona.

Cilj današnjeg seminara je bio obučiti profesore srednjih škola za rad u računovodstvenim programima. Svrha seminara je da se donirani računari i računovodstveni programi stave u funkciju, odnosno uključe u nastavni proces, čime bi se unaprijedio kvalitet nastave iz predmeta „Knjigovodstvo“. Na ovaj način će učenici srednjih ekonomskih škola steći neophodna praktična  znanja i vještine tražene na tržištu rada.

 

Jednodnevni seminar je realiziran u sali za obuku Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra, koja je opremljena sa 20 računara, na kojima su instalirani računovodstveni programi.

Edukaciji su prisustvovali profesori iz sljedećih srednjih škola:

  • JU Srednja Ekonomsko – trgovinska škola Tuzla,
  • JU Mješovita srednja škola Banovići,
  • JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac,
  • JU Mješovita srednja škola Gračanica,
  • JU Mješovita srednja škola Kalesija,
  • JU Mješovita srednja ekonomsko – hemijska škola Lukavac,
  • JU Mješovita srednja škola Sapna.

Ukupno 22 profesora iz navedenih srednjih ekonomskih škola je imalo priliku upoznati se sa računovodstvenim programima i kroz praktične primjere obučiti se za rad u aplikativnim programima, kao što su: program finansijskog knjigovodstva, program robnog knjigovodstva, program blagajne i program PDV evidencije.

Učesnicima seminara su dodijeljeni certifikati o učešću. Dodjeli certifikata i zajedničkom ručku su prisustvovali pored učesnika seminara i direktori srednjih škola.

Po završetku seminara direktor Visoke škole FINra dr.sc.Ismet Kalić je istakao:

„Na današnjem seminaru vi ste obučeni za rad na računovodstvenim programima i  osposobljeni za prenos znanja i vještina svojim učenicima u srednjim ekonomskim školama iz kojih dolazite. Ova obuka je nastavak projekta doniranja računara i računovodstvenih programa srednjim ekonomskim školama na području TK. Na ovaj način će se upravo donirani računovodstveni programi staviti u funkciju kako bi se unaprijedio kvalitet nastave u srednjim ekonomskim školama. Konačan cilj je da učenici već u srednjim ekonomskim školama steknu znanja i vještine prepoznatljive na tržištu rada. Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra će nastaviti saradnju i davati podršku profesorima srednjih ekonomskih škola i u budućnosti kroz obnavljanje, proširenje i osavremenjavanje znanja i vještina rada u aktuelnim računovodstvenim programima”.

Prisutnima su se obratili i direktori srednjih škola u Sapni gospodin Admir Selimović i Banovićima gospodin Ćazim Musić, koji su se još jednom zahvalili FINra na uručenoj donaciji u računarima i računovodstvenim programima, a posebno na provedenoj obuci njihovih profesora na računovodstvenim programima. Također, iskazali su zadovoljstvo što će se  saradnja između njihovih škola i FINra nastaviti i u budućnosti.

 

Održan seminar „Obuka na računovodstvenim programima“ za profesore srednjih ekonomskih škola

You May Also Like